Til innholdet

Klassisk fjellhytte med moderne preg, 3 soverom og tidløse detaljer!

Hagaåsen 48
Prisantydning 2 500 000 , -
Boligtype: Hytte
P-ROM: 61
BRA: 64 m²
Soverom: 3
Byggeår: 1979
Tomtareal: 0 m²
Bestill salgsoppgave Last ned salgsoppgave

Ansvarlig megler
Arnfinn H. Sørhaug

Arnfinn H. Sørhaug

Kort om eiendommen

Velkommen til Hagaåsen 38!

Nyt nærhet til naturen i denne sjarmerende fritidsboligen, strategisk plassert på solid fjellgrunn. Med 3 koselige soverom, heltregulv, en imponerende teglsteinpipe, og et praktisk utstyrt kjøkken, kombinerer denne hytta det beste av tradisjonell stil og komfort. Hvert hjørne av hytta vitner om håndverk og omtanke, fra den plassmurte peisen til de elegante fyllingsdørene. Uansett årstid, byr hytta på et vakkert tilfluktssted for avslapping, kvalitetstid og minneverdige opplevelser midt i naturen.

Kontakt megler for mer informasjon og for å avtale visning!

Finn.no: Lokalområde

SKRIM

Adresse

Hagaåsen 48 3648 Passebekk

Adkomst

Se kartskisse i FINN.no-annonse for veibeskrivelse. Det vil bli skiltet med Z-Eiendom visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i etablert område for fritidsbebyggelse.

Nærområdet

Skrim byr på flotte turopplevelser både sommer og vinter. Sommerstid er det idylliske badevann, gode fiskemuligheter (med fiskekort) og mye bær og sopp å finne.

Terrenget er hovedsakelig lett kupert, men tilbyr også krevende fjellpartier for den som måtte ønske det. Det er et omfattende merket løypenett, både sommer og vinter, hvor ca. 90 km, skiløyper kjøres opp med to-spors-løypemaskin eller snøscooter. Vintrene er snøsikre på Skrim, og løypenettet er blant de beste i Kongsberg. Løypene er en del av det regionale løypenettet som forbinder Vestfold med Hardangervidda. Turistforeningen har flere hytter innover i fjellområdet og det er fine utfluktsmuligheter til f.eks. "Styggemann" som er et kjent utsiktspunkt.

Fra Skrim er det ca. 40 minutters kjørevei til golfbane og skisenteret i Kongsberg. Således er det ikke problematisk når de yngste søker mere fart og spenning enn de flotte oppkjørte løypene i Skrimfjella kan by på. Alpinløypene i Kongsberg byr for øvrig på turer av varierende vanskelighetsgrad, slik at de fleste vil finne utfordringer som passer for alder, kondisjon eller dagsform. Alpinbakker finnes og så i Bergerbakken (Hvittingfoss) som nås på ca. 30 minutters biltur.

Klikk deg inn på VisitSkrim sin youtube kanal for flotte videoer, både sommer som vinter! Se for øvrig mer informasjon på www.visitskrim.no.
Link (kopieres til nettleser): https://www.youtube.com/channel/UCaaMM-bGEJjO5yrq-2s3mZw


Se for øvrig vedlagte nabolagsprofil i prospektet.

Type, eierform og byggeår

Hytte Selveier, oppført i 1979

Bygninger og byggemåte

Fritidsbolig oppført i 1979.

Fritidsboligen ligger solid fundamentert på byggegrunn av fjell. For å sikre en stødig base for boligen, er det benyttet pilarer av lettklinkerblokker som står på robuste såler av betong. Omtrent 10-15 år tilbake, ble det foretatt en viktig oppgradering; fuktsikring ble montert rundt mesteparten av fundamentene, noe som bidrar til økt holdbarhet og beskyttelse for konstruksjonen.

Boligen er bygget i skrånet terreng, noe som gir den et unikt og tiltalende preg. Vannforsyningen til eiendommen kommer fra en felles brønn som deles med to andre naboer. Vannrørene, laget av plast (PEL), er forsterket med en varmekabel for å forhindre frysing. Avløpssystemet består av plast rør som leder vannet til en gråvannstank hvor vannet filtreres før videre behandling. Selv om anlegget ble etablert etter boligens byggeår, er det eksakte tidspunktet for dette ukjent.

For de som verdsetter bærekraftige løsninger, er eiendommen utstyrt med et biotoalett med tilhørende kammertank. Alderen er usikker, men den antas å være av eldre dato.

Taket på eiendommen ble fornyet rundt 2010 og er tekket med slitesterk asfaltshingel. Undertaket består av rupanel, og de estetiske vindskiene og israfterne er beiset og beskyttet med beslag. Som en del av takrenovasjonen ble også renner, nedløp og beslag byttet ut, og er nå av lakkert/plastbelagt stål.

Ytterveggene, bygget i bindingsverk, er kledd med klassisk tømmermannskledning. Saltakets konstruksjon er lukket, men har også lufting i gesimser og en gavl. Vinduene er laget av treverk og har to lag enkle glass i en kombinert ramme. Boligen har også en panelt ytterdør, samt en verandadør med dobbeltlagsglass fra omtrent 2000.

Verandaen er et koselig tillegg til eiendommen. Oppført på solide fundamenter av lettklinkerblokker, har den beisede gulvbord og et stilig rekkverk. Akkurat som med avløpssystemet, er det eksakte byggeåret for verandaen ukjent, men det er kjent at den ble bygget etter boligens opprinnelige byggeår.

Innhold

Fritidsbolig: Stue/kjøkken, Soverom 1, Soverom 2, Soverom 3, Vindfang, Hygienerom, Toalettrom, Bod

Det er den faktiske bruken av rommet på markedsføringstidspunktet som er avgjørende. Bruken av rommet kan være i strid med byggeteknisk forskrift og/eller mangle godkjennelse hos kommunen for den aktuelle bruken.

Antall rom

Soverom: 3, Bad: 1, Antall rom: 4

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 61 kvm, Bruksareal: 64 kvm

Arealer er hentet fra tilstandsrapporten og er ikke kontrollmålt av megler.

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. Bruksareal (BRA) er det måleverdige arealet som er innenfor omsluttede vegger målt i gulvhøyde (bruttoareal minus arealet som opptas av yttervegger). Se vedlagte rapport i salgsoppgave for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler. Boligens bruttoareal (BTA) angis ikke lengre i tilstandsrapporter som følger forskrift i endret Avhendingslov gjeldende fra 1/1-2022.

Møblering / utstyr

Selges møblert/utstyrt etter nærmere avtale. Gjenstander av affeksjonsverdi og personlige ting medfølger ikke.

Standard

Fritidsbolig oppført i 1979.

Denne fritidsboligen byr på en lun og klassisk atmosfære, hvor den naturlige sjarmen av treverk kommer frem i mange av de innvendige detaljene. Gulvene er prydet med holdbare heltre gulvbord, og i noen områder komplettert med praktisk belegg som gir et lettstelt og slitesterkt underlag. Vegger og himlinger fremstår med et tidløst preg, takket være bruk av panel. Boligen bygger på en solid konstruksjon med trebjelkelag og stubbloft, som gir en følelse av robusthet og autentisitet.

Midt i boligen troner en imponerende pipe av teglstein, som både er funksjonell og estetisk tiltalende. Sotluken plassert mot kjøkkenet gir en praktisk tilgang for vedlikehold, mens pipa utvendig er beskyttet over taket. For de kalde kveldene er det også en plassmurt peis, som inviterer til koselige stunder foran varmende flammer. Innvendige dører i fritidsboligen er malte fyllingsdører.
 
Kjøkkenet i denne fritidsboligen er både praktisk og stilfullt. Innredningen består av skrog laget av trefiberplater, med en kombinasjon av finerte og helter fronter, som skaper en varm og innbydende atmosfære. Den slitesterke laminerte benkeplaten er suppleret med en kum av rustfritt stål, og det er tilrettelagt plass for viktige hvitevarer som komfyr og kjøleskap. Et viktig tillegg er kjøkkenventilatoren med kullfilter. Selv om alderen er ukjent, gir dens nyere utseende inntrykk av at den er relativt moderne.
 
Fritidsboligen inneholder et toalettrom som kombinerer funksjonalitet med tradisjonell estetikk. Gulvet er laget av trefiberplater og belagt med et robust belegg, mens veggene og himlingen fortsatt reflekterer den generelle stilen med panel. For god luftkvalitet er det installert en ventil på veggen. Et spesielt trekk ved dette rommet er det biologiske toalettet, kjent som "Snurredass", med en tilhørende tank/kammer plassert under hytta, som byr på en miljøvennlig løsning for avfallsbehandling.

Eiendommen er utstyrt med TV og parabolantenne, med signaler levert av Telenor.

Denne fritidsboligen kombinerer det klassiske med det moderne, og gir eierne en sjanse til å oppleve komfort og kos midt i naturen.


Øvrig teknisk info om boligen (utdrag av tilstandsrapport):
Internt anlegg for hygienerom. Vann fra beholder. Rør av pvc. Egen pumpe og boiler/bereder for oppvarming av vann. Anlegget er ikke oppkoblet på befaringen og derfor ikke vurdert. Det er avløpsrør av plast. Går fra servant og kum på kjøkkenet. Boligen har ventiler i vegger. Forøvrig naturlig ventilasjon. Hytta varmes opp av vedfyring og panelovner. Ikke vurdert. Elektrisk anlegg med åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. Hovedbryter og 4 fordelingskurser. 32 amp hovedsikring og måler i utv. skap. Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Tilstandsrapport og angivelse av tilstandsgrader

Det foreligger en tilstandsrapport med befaringsdato 06.08.23 fra Anders Auen som er en uavhengig og autorisert Takstmann.

En tilstandsrapport er en utvidet teknisk rapport utarbeidet av en autorisert takstmann. Tilstandsrapporten, hvor innholdet i denne er regulert i egen forskrift, gir en vurdering og beskrivelse av eiendommens byggverk og bygningsdeler som takstmannen har observert, og som normalt vil være av betydning ved salg av eiendommen. Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Rapporten fremhever vanligvis ikke positive egenskaper ved boligen. Det er opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal innhentes slik rapport eller ikke ved salg av eiendom. Både tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema følger som vedlegg til salgsoppgaven for denne eiendommen.

Boligen har tilstandsgrader oppsummert som følger;
-  5 stk tilstandsgrad 1 (TG1) - mindre eller moderate avvik.
-  0 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som ikke krever tiltak.
-  13 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som kan kreve tiltak, se mer info nedenfor.
-  0 stk tilstandsgrad 3 (TG3) - store eller alvorlige avvik, se mer info nedenfor.
 
Elementer hvor TG-2 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer utover normal elde/slitasje/levetidsbetraktninger som kan kreve tiltak:

Utvendig - Taktekking: Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen. Forekommer noe mose.
 
Utvendig - Veggkonstruksjon: Stedvis tørkesprekker. Begrenset utlufting bak kledning.

Utvendig . Vinduer: Noe tørkesprekker og mindre avflassing. Sprekker i panel samt at enkelte løse. Noe slitasje i låskasse på verandadør.

Utvendig - Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Mindre bruksslitasje ved inngang samt noe tørkesprekker.

Innvendig - Etasjeskille/gulv mot grunn: Stedvis utette skjøter og åpninger i stubbloft.

Innvendig - Pipe og ildsted: Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Det bemerkes at det ikke er flat bunn i pipen innenfor sotluken.

Innvendig - Innvendige dører: Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.

Kjøkken - Overflater og innredning - Stue/kjøkken: Innredning er hel men forekommer enkelte merker på fronter.

Kjøkken - Avtrekk - Stue/kjøkken: Det er kun kullfilterventilator på kjøkkenet og heller ikke andre forserte/mekaniske avtrekksløsninger fra kokesonen.

Tekniske installasjoner - Elektrisk anlegg: Elektrisk anlegg med åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. Hovedbryter og 4 fordelingskurser. 32 amp hovedsikring og måler i utv. skap.

Tomteforhold - Grunnmur og fundamenter: Sprekk i et fundament. På et fundament ligger jordmasser direkte på upusset blokk.

Tomteforhold - Utvendige vann- og avløpsledninger: Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger. Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.


Det vises forøvrig til rapportens øvrige beskrivelser med detaljer og tilstandsvurderinger som er del av PDF-salgsoppgave som må leses før inngivelse av bud.

Oppvarming

Peis ellers øvrig elektrisk oppvarming.

Parkering

Parkering på egen eiendom.
For øvrig gjelder kommunale/lokale bestemmelser for parkering i terreng/nærområde.

Areal og eierform

Eierform: Punktfestetomt

Festetomt hvor grunneier/bortfester er Hans Erling Ruud

Årlig festeavgift kr 2363,-
Neste regulering av festeavgift er 2030
Festekontrakten utløper: 2048, men løper videre etter tfl. §33
Er rett til fonyelse
Festeavgiften reguleres etter konsumprisindeks
Gyldig overdragelse til andre er betinget av grunneierens samtykke, og dette gjøres ved signatur på skjøtet og/eller signatur på transport av festekontrakt.
Bortfester ønsker ikke å benytte forkjøpsretten
Mulighet for innløsing av festetomten? Ja

Festekontrakt - vilkår er tinglyst den 04.06.1980 med dagboknr. 2703-3/26 som en pengeheftelse i festerett og følger vedlagt i salgsoppgaven.

Tomt og hage

Hovedsakelig naturtomt med gruset gårdsplass.

Eier

Helge Sigmund Tange

Vei, vann og avløp

Adkomstvei: Felles privat vei inn i hyttefeltet. Bomvei fra offentlig vei.
Tilknytning vann: Vann til vegg fra felles borehull.
Tilknytning avløp: Kun gråvann til kum.

Reguleringsforhold

Kommuneplan/Kommunedelplan:
Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen er avsatt til Fritidsbebyggelse,Nåværende // Kommuneplan (22.06.2022)

Gjeldende regulering:
Eiendommen ligger i område som reguleres av Id 343R, Omholtfjell (11.03.2009), reguleringsformål; Fritidsbebyggelse.

Bebyggelsesplan:
Eiendommen eller del av eiendommen omfattes ikke av en bebyggelsesplan etter eldre plan og bygningslov.

Midlertidig forbud mot tiltak:
Eiendommen eller del av eiendommen ligger ikke innenfor et område med nedlagt midlertidig forbud mot tiltak.

Regulering under arbeid:
Det er ikke igangsatt planleggingsarbeider på et område som berører/inkluderer eiendommen.

Planforslag:
Det eksisterer ikke planforslag som berører eiendommen.

Alle opplysninger fra Kongsberg kommune.

Ferdigattest

Kommunen opplyser at det ikke finnes ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse for fritidsboligen i deres arkiv. Megler har derfor ikke hatt anledning til å kontrollere hva som er byggemeldt/godkjent på eiendommen.

Lovlighet (hentet fra tilstandsrapport):
Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, som stemmer med dagens bruk. Det bemerkes at tegninger er speilvendt ut fra hvordan hytta er bygget.

Prisantydning

2 500 000,-

Beregnet totalkostnad

2 500 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 62 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 500 000,-)) -------------------------------------------------------- 75 842,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 2 575 842,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler, på meglers klientkonto, senest på siste virkedag før overtagelsen finner sted.

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Anders Auen Takstdato : 06.08.2023 Formuesverdi : 415 148,-

Energiforbruk og energimerking

Energiforbruk av strøm pr. år er beregnet til  6500 kWh. Forbrukstall er innhentet fra Glitre Nett AS og er snittforbruk over de tre seneste år og gir kun en indikasjon av forbruk gitt dagens situasjon. Endring av forbruk må forventes utfra ny eiers forbruksmønster og aksepteres av kjøper. Strømforbruk/energiforbruk vil variere blant annet avhenge av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, forbruksmønster etc.

Kommunale avgifter

Kr. 2 770,11 pr. år Fakturert beløp i 2022. Kommunale gebyrer dekker hytterenovasjon og feie- og tilsynsavg. fritid.

Andre utgifter:
Årskort Skrimveien/Digerhaugveien p.t. kr. 2.300,-
Brøyting internveieer/gårdsplass, p.t. kr. 3.300,-
Felles pumpehus, p.t.ca. kr. 300,-
Frivillig løypekjøring.
Skrim hytteeierforening (frivillig) kr 350,-

Formuesverdi - tidligere omtalt som ligningsverdi

Ligningsverdi dersom eiendommen benyttes som primærbolig:415 148,-

Oppgitte beløp er innhentet fra Skatt sør og er senest kjente verdi som er pr. inntektsåret 2020.

Konsesjon/odel

Eiendommen er ikke konsesjons- eller odelsbelagt.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted. Opptjente renter utover 1/2 R, tilfaller selger.

Meglers vederlag (betales av selger):

Tilrettelegging (Kr.16 950)
Tingl. hjemmelserklæring - Statens Kartverk (Kr.585)
Garantiforsikringspremie (Kr.3 100)
Provisjon (kr. 61 875)

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Sødeberg&Partners/HDI GLOBAL SPECIALITY SE, som dekker selgers mangelsansvar etter avhendingsloven. Forsikringen gjelder fra budaksept, dersom det er mindre enn 12 måneder til overtagelse. Er det mer enn 12 mnd. til overtagelse, gjelder forsikringen først fra overtagelse. Dersom det ikke blir avtalt overtagelsesdato samtidig med budaksept, gjelder forsikringen først fra overtagelsen. Forsikringen dekker ansvar begrenset til eiendommens salgssum, dog begrenset oppad til kr. 10 millioner. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtagelse av eiendommen. Unntak fra forsikringsdekningen er inntatt som standard tekst i egenerklæringen. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring, som er vedlagt salgsoppgaven. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring. Egenerklæringen er lagt ved salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Z Eiendom as formidler Boligkjøperforsikring Fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
Egenandel kr 4 000,- påløper i tvistesaker. Du kan ta kontakt med megler for å få informasjon om boligkjøperforsikring eller lese mer på help.no. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/småbruk, er det kun forhold til tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. For nærmere detaljer henvises det til forsikringsvilkårene. Megler mottar kostnadsrefusjon fra Help.

Andre opplysninger

Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Integrerte hvitevarer medfølger i handelen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke i handelen, med mindre det klart fremgår av prospektet hvilke hvitevarer som medfølger.

Det er innhentet kopi av servitutter som kan være av interesse å lese innen budgivning. Disse kan lastes ned fra internett eller be om kopi fra megler.

Heftelser som skal følge eiendommen:

Dagboknr. 2703-3/26, tinglyst 04.06.1980 -  Festekontrakt - vilkår  
festetid: 80 år
ÅRLIG AVGIFT NOK 600
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
BESTEMMELSER OM OVERDRAGELSE AV KONTRAKTEN
FORKJØPSRETT FOR GRUNNEIER
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder feste
Gjelder denne registerenheten med flere

Eiendommen selges med de tinglyste heftelser/servitutter som påhviler eiendommen. Det vil kun være selgers eventuelle pengeheftelser som vil bli slettet. Kjøper bekrefter å være kjent med og aksepterer at øvrige heftelser/servitutter vil bli stående på eiendommen. Det er kjøpers ansvar å sørge for at hans bankforbindelse blir gjort kjent med disse forhold og at kjøpers eventuelle lån for kjøp av eiendommen, er gitt på disse vilkår.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.

Finansiering

Z Eiendom as setter deg gjerne i forbindelse med en dyktig finansiell rådgiver i Sparebank1 Sørøst-Norge. Kontakt din megler om dette.

Finn.no: Visningstekst

Vi må vite på forhånd om du kommer ved annonsert fellesvisning og ber deg ta kontakt i god tid før annonsert tidspunkt for å avtale visning på angitt dag. Bruk "visningspåmelding" i FINN-annonsen for påmelding. Husk å bestille salgsoppgaver digitalt så er du godt forberedt. Visninger hvor det ikke er påmeldte senest 2 timer før annonsert visning, vil ikke bli avholdt.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Lov om hvitvasking

I henhold til Lov av 6. mars 2009 nr. 11 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(Hvitvaskingloven) er megler forpliktet til å gjennomføre legitimasjonskontroll. Dette innebærer blant annet plikt for meglerforetaket til å foreta kundekontroll av begge parter i handelen, herunder plikt til å foreta kontroll av reelle rettighetshavere der kjøper (budgiver) opptrer på vegne av andre enn seg selv. Endelig kundekontroll av kjøper skjer senest på kontraktsmøtet. Dersom kundekontroll ikke kan gjennomføres, kan ikke meglerforetaket bistå med gjennomføring av handelen, herunder foreta oppgjør. Meglerforetaket er videre forpliktet til å rapportere «mistenkelig transaksjoner» til Økokrim. Med «mistenkelige transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven.

Oppdragsansvarlig

Z Eiendom AS
Postboks 55
3106 Nøtterøy
Foretaksregistrert org.nr.: 982832632
Laster kart..

Arnfinn H. Sørhaug

Eiendomsmegler MNEF

Har du spørsmål angående eiendommen?

Kontakt Arnfinn H. Sørhaug

Trenger du hjelp vedrørerende kjøp av bolig?