Til innholdet

VEDLIKEHOLD AV BOLIGEN OM VINTEREN

Vedlikehold er kanskje ikke like spennende som å pusse opp og kjøpe nytt, men det er helt essensielt om boligen skal vare. - Litt kjedelig arbeid hvert år forsikrer at boligen holder seg hel, ren og pen, og forebygger dyre og plagsomme skader, forteller Jens Erik Wesenberg, eiendomsmegler i Z-eiendom. Husk også at de fleste forsikringer krever at du utfører nødvendig vedlikehold for å beholde full dekning om går galt - vedlikeholdssvikt kan gjøre at du mister dekning når du trenger den mest. 

Eiendomsmegler Jens Erik Wesenberg

 

Vinteren er særlig tøff for boligen - kuldegrader, snø og fukt tærer på bygget. Derfor er det viktig å forsikre seg om at boligen er klar for vinteren hvert år, og å fange opp faresignaler tidlig. - Våren og høsten er ypperlige tider for vedlikehold og tilstandssjekk, sier Wesenberg. I de fleste tilfeller vil imidlertid ett år fra eller til uten vedlikehold ikke utgjøre en stor risiko, med unntak av tilfeller der store skader allerede har fått feste, og får stå og forverre seg i fred.

Kledning og tak

Det viktigste vedlikeholdet går ut på ivareta boligens ytre skjell som holder både huset og deg tørr og varm. Yttervegger og tak gjør en tapper jobb år etter år, men dersom at dette skal vare, det er viktig at vi ruster opp kledning og taket så godt vi kan. Dette gjør vi ved å sjekke tilstanden jevnlig - passe på at fukt og råte ikke får herje fritt - og gjøre det vi kan for å forebygge fukt- og råtedannelse. 

 

Fasadevasken er ikke direkte populær i det ganske land, men den er likevel nødvendig. Vasken fjerner ikke bare skitt for å få huset til å se pent ut, men for å ivareta treverket. Skitt, støv, alger, sporer, alt som fester seg på et hus i løpet av et år, er med på å holde på fuktighet. Soppsporer introduserer også råte i husveggen om den får tid til å feste seg. Derfor anbefales det at man tar en fasadevask hvert år. - Det sørger for at huset ser rent og pent ut, at malingen varer og at fukt og råte ikke får utarte seg, forteller Wesenberg. På samme måte er det viktig å legge ett nytt lag maling eller beis når det er tid for dette. 

Men selv om du er flink til å ta godt vare på huset, er det som sagt viktig å sjekke tilstanden jevnlig:

 

 • Gå rundt huset og ta en visuell sjekk. Se etter misfarginger, maling som “bobler” eller preller av, sprekker i treverket og om det er tørt 
 • Stikk treverket med en kniv eller noe tilsvarende hardt og spisst, og se om treverket gir etter - er materialet porøst og går i oppløsning, er det råttent
 • Vær særlig var på nederste del av kledningen og endeveden, alle hjørner og kanter og vindus- og dørinnramninger

 

Siden taket er høyt oppe og utilgjengelig at det er fort gjort å glemme det, men man må sjekke tilstanden her også samt ta en rens i ny og ne. Slik sjekker du taket:

 • Start gjerne inne, på loftet, om du har muligheten. Se etter rennemerker
 • Sjekk taktekket
  • Takstein: Sjekk at steinene er hele og ligger der de skal. Erstatt skadde eller manglende takstein umiddelbart
  • Takshingel: Sjekk at tungene er festet og at ingen spikre stikker opp
 • Se rundt pipen, gjennomføringer - skader og hull som oppdages må utbedres
 • Sjekk takrennene - fjern oppsamling av løv og barnåler. Er takrennen overgrodd og det vokser små trær i renna, er det helt klart på tide med utbedringer. Hvis ikke vannet får renne der det skal, vil det finne andre steder

 

Husk for øvrig på at selv om det er viktig å ta vare på vegger og tak, oppstår de fleste lekkasjer innvendig. Derfor er det vel så viktig å påse at rør er i god stand, bytte dem ut når det er tid for dette og sørge for at det aldri blir så kaldt i huset at du ender opp med frostsprengte rør. 

Følg med på snømengden på taket

- Om vinteren er det også viktig at du passer på snølaget på taket og at du måker ved behov, forteller Wesenberg. Det er en grense for hvor mye taket klarer å bære. Ifølge Direktoratet for byggkvalitet vil hus oppført mellom 1950 og 1979 vanligvis tåle 50 cm tørr snø eller 40 cm våt snø. Bygninger bygget etter 1980 har betydelig bedre bæreevne. En bærekapasitet på 250 kg per kvadratmeter tilsvarer 80 cm tørr snø og 60 cm våt snø, og en kapasitet på 350 kg per kvadratmeter tilsvarer 120 cm tørr snø og 90 cm våt snø. Måk snøen i god tid før du når maksgrensen, men pass på å måke jevnt og å etterlate et tynt lag slik at taktekket ikke skades.