Til innholdet

VASKEHJELP HJEMME? SLIK OPPDAGER DU OM SELSKAPET DU BRUKER ER SERIØST

- Vaskehjelp i hjemmet er flott, og avlaster litt av hverdagsbyrden for familien, forteller Simon Mellingen i Z-eiendom. Bransjen er imidlertid preget av mange som arbeider svart, og ikke alle vet hvordan man går fram for å sjekke at vaskebyrået man bruker er seriøst. 

Eiendomsmegler Simon Mellingen i Z-Eiendom AS

 

- En god indikasjon er om bedriften tilbyr usedvanlige lave priser, sier Mellingen. Useriøse bedrifter kan opperere med en helt annen pris enn de som faktisk forholder seg til minstelønn, gode arbeidsforhold og som betaler skatter og avgifter.

 

Men samtidig som det er flere useriøse aktører i bransjen, finnes det også mange gode og seriøse bedrifter. Her er noen enkle steg du kan ta for å finne en rimelig og ryddig renholder. 

Benytt Arbeidstilsynets renholdsregister

Det er heldigvis veldig enkelt å gjøre en grunnleggende kvalitetssikring. Arbeidstilsynet har et renholdsregister: Her skal alle godkjente renholdsvirksomheter være registrert. Alt du trenger å gjøre er å søke opp navnet på bedriften og sjekke statusen deres. Dette er for øvrig noe man faktisk er lovpålagt å gjøre, og man skal kun benytte renholdstjenester fra godkjente virksomheter. Dette gjelder for øvrig kun for virksomheter. Dersom du hyrer inn en privatperson til å vaske, er det egne regler for dette.

Var du ikke klar over dette da du ansatte vaskehjelp, og kan ikke finne bedriften i Arbeidstilsynets renholdsregister, eller er de oppført som ikke godkjent? Krev at de søker godkjenning, og dersom de nekter eller de ikke blir godkjent, må du avslutte kontrakten.

Andre måter å sjekke 

Du kan også søke opp bedriften i Brønnøysundsregisteret - her finner du mye god informasjon. Finner du ikke bedriften i registeret, er ikke dette helt heldig.

 

Videre kan du sjekke referansene til byrået og be om attest på skatt og avgift. Husk å alltid få skriftlig kontrakt, og at betaling burde skje via bank. Sist, men ikke minst, dagen renholderen møter opp, burde du etterse at de har HMS-kort klart synlig. Dette er noe alle renholdere som arbeider i en godkjent renholdsvirksomhet skal ha.

 

Svart arbeid og bakgrunnssjekk kan virke som skumle ord, men gjør du en rask bakgrunnssjekk, og hvertfall sjekker om bedriften er godkjent, er ikke renholdsbransjen så ille å navigere. Husk også at billigst ikke nødvendigvis er best, og hvis en pris virker for god til å være sann, så er den nok nettopp det. Har du dette i bakhodet, kan du nyte et pent og ryddig hjem med god samvittighet.