Til innholdet

START DET NYE ÅRET MED EGENPRODUSERT STRØM

Dette trenger du å vite hvis du vurderer solcelleanlegg til hjem eller hytte.

Er det verdt det?

Potensielt. Svaret på dette spørsmålet er dessverre ikke så lett å gi. Det er gode sjanser for at investeringen i solceller blir lønnsom, i alle fall med dagens strømprisnivå, men det er ikke garantert. 

Det avhenger blant annet i stor grad av hvor langt perspektiv du har. Solceller vil ikke være lønnsomt i løpet av noen få år. Har du derimot et lenger perspektiv, er solceller en investering som vil betale seg over tid. Høye strømpriser har allerede redusert forventet nedbetalingstid med flere år, og fortsetter de å stige, er det forventet at nedbetalingstiden vil reduseres ytterligere. Videre effektivisering av solcelle- og batteriteknologien samt utvikling av det fortsatt unge norske markedet vil kun gjøre solcelleanlegg mer lønnsomt de neste årene. 

 

Et solcelleanlegg vil betale seg - pengene du sparer på å bruke egen strøm når strømprisen er høy, så vel som å selge overskuddsstrøm, vil ta igjen investeringskostnaden. Et gjennomsnittlig anlegg trenger 12-16 år før investeringen har betalt seg, ifølge Solsmart.no. Dette vil selvfølgelig variere etter størrelsen på anlegget, prisen du får, strømprisnivået og lokale forhold. Et solcelleanlegg vil sant nok heve verdien på boligen, men det kan ta litt tid før verdigevinsten blir høyere enn investeringen. 

Egner huset ditt seg for solceller?

Alle hus kan kombineres med solcelleanlegg, men ikke alle hus er likestilte. Ettersom solceller er en såpass stor investering, er det naturlig nok nødvendig at de kan produsere mest mulig strøm. 

Hvor godt huset ditt egner seg for solceller, avhenger av hvor det ligger og hvordan taket ser ut. Et hus som ligger dypt i Nord-Norge vil produsere mindre strøm enn et hus på Østlandet på grunn av mangel på sol om vinteren. I tillegg har det mye å si dersom huset dekkes av skygge fra nærliggende fjell, trær eller bygninger. 

 

Videre vil størrelsen på taket, vinkel og himmelretning ha sitt å si: Du trenger nok plass til selve solcellene, og takvinkelen bestemmer hvor godt solstrålene treffer. 

 

Det finnes flere tjenester på nett som kan gi deg et estimat på hvor godt taket ditt egner seg for solceller ut ifra kartdata, og hvor mange panel taket kan romme. 

Hva slags tak du har og hva slags solceller du ønsker deg vil påvirke prisen du ender opp med. Noen taktekker er mer krevende å montere solceller på. Dersom det er på tide med et takskifte snart, kan det være lurt å gå for integrerte solcellepanel som også fungerer taktekke. Integrerte panel (BIPV) koster mer enn utenpåliggende solcellepaneler.

Praktiske hensyn

Husk at et solcelleanlegg mest sannsynlig ikke vil kunne dekke hele det årlige strømforbruket ditt. Om vinteren brukes store mengder strøm på oppvarming samtidig som solen står lavt på himmelen og snøen dekker til taket. Om sommeren derimot, når strømbehovet er lavt og sola skinner som bare det, kommer du til å produsere mer enn du trenger og kan selge overskuddet. 

Det anbefales generelt sett å kjøpe et anlegg tilpasset eget strømforbruk, og å ikke overdimensjonere anlegget i for stor grad. Dette kan føre til en unødvendig lang nedbetalingstid, og selv om plusskundeavtalen er god å ha når man produserer for mye strøm, er den ikke veldig lukrativ.