Til innholdet

SLIK LØSER DU FLYTTETRANSPORTEN MED FØRERKORT KLASSE B

Med ny bolig følger nødvendigvis behov for transport av eiendeler. Uansett om det er første bolig eller femte, har de fleste en del esker og møbler som skal flytte sammen med dem. Et alternativ er å hyre inn et flyttefirma - det er enkelt og oversiktlig, og minimerer arbeidet du må gjøre selv. Det koster imidlertid noen tusenlapper. 

 

Ønsker du en mest mulig økonomisk flytteprosess, sparer du mye ved å transportere flyttelasset selv. De færreste har imidlertid stort nok kjøretøy eller avansert nok førerkort til å få alt i én bil, og det er ikke alltid like fristende å ta 20 turer fram og tilbake. Det er heller ikke så gøy å bruke en time på å finne ut hvordan du skal få plass til sofaen, om du får det til i det hele tattl. Men du har fortsatt en del muligheter, så lenge du har det vanlige førerkort klasse B klart.

Leie varebil

Å leie varebil er betydelig billigere enn å hyre inn et flyttefirma hvor man får bil og flyttemannskap med på kjøpet. Skal du kun ha bilen i noen timer, trenger det ikke koste deg spesielt mye. 

Hvor stor varebil kan du egentlig kjøre med vanlig førerkort? Med førerkort klasse B kan du kjøre kjøretøy med en tillatt totalvekt på 3.500 kg. Dette er altså egenvekt og last kombinert. Har du førerkort klasse C1, for lett lastebil, har du derimot lov til å føre kjøretøy med en tillatt totalvekt på 7.500 kg. For de fleste duger førerkort klasse B - man kan få tilgang til relativt store varebiler med kun dette førerkortet. 

Uansett om det blir lett lastebil eller vanlig varebil, pass på å velge et kjøretøy du er komfortabel med å kjøre - store biler kan være utfordrende. Større varebiler er for øvrig også dyrere å leie - prisen øker gjerne i takt med størrelsen.

Tilhenger

Har bilen din hengerfeste, kan tilhenger være en god løsning. Har du ikke hengerfeste, er dette noe som kan ettermonteres. Dette kan imidlertid være dyrt, prisen ligger mellom 7.000 og 17.000 kroner for de vanligste bilmerkene. Det blir også en unødvendig investering med mindre du planlegger å ta tilhengeren aktivt i bruk, til fritidsreiser så vel som flytting. 

Har du førerkort klasse B, kan du trekke en tilhenger med totalvekt på inntil 750 kg. Den såkalte “campingvognregelen” åpner imidlertid for at du kan trekke en tilhenger på mer enn 750 kg, forutsatt at bilen og tilhengeren ikke veier mer enn 3.500 kg til sammen. Har du derimot utvidet førerkortet til klasse B96, det vil si førerkort for personbil med tilhenger, kan du trekke en tyngre tilhenger, siden bilen og tilhengerens samlede totalvekt kan være på inntil 4.250 kg. Det krever kun et syv timers kurs for å utvide førerkort klasse B slik at man får kode 96. Ønsker du derimot å trekke en enda tyngre tilhenger, blir det snakk om klasse BE. Med denne kan man trekke tilhengere med tillatt totalvekt på 3.500 kg. Husk at bilen din fortsatt er underlagt kravene til førerkort klasse B, hvilket vil si at den også kan veie maks 3.500 kg.

Begrensninger

Har du en romslig bil, kan du få fylt den ganske godt opp. Glem imidlertid ikke at alle kjøretøy har en øvre vektgrense. Dette betyr at du må vurdere hvilken totalvekt førerkortet ditt tillater, bilens egenvekt og vekten på sofaen før du laster opp og kjører avgårde. 

Bruk hodet og følg reglene for last og vektgrenser.

Ta deg tid til å pakke bilen skikkelig før du legger i vei. Fest det som kan festes, og plasser større og tyngre gjenstander lavt innerst i bagasjerommet, mot ryggen til baksetet, så langt det lar seg gjøre. Løse gjenstander kan gjøre stor skade om man skulle være så uheldig å havne i en trafikkulykke med flyttelasset.