Til innholdet

SETT FARGE PÅ HJEMMET

I Z-eiendom jobber noen av Vestfolds mest erfarne eiendomsmeglere. Til sammen har vi solgt flere tusen boliger og hytter, noe som med tiden gir en god forståelse for hva ulike kundegrupper verdsetter av stil, fasiliteter og ikke minst farger. For mens hvite vegger er en klassiker i norske hjem, har vi i de senere årene sett en trend mot mer farge og dynamikk på veggene. Å male veggene er en rimelig og enkel måte å gi hjemmet et løft. Det er samtidig noen ting man bør tenke på - spesielt dersom målet er å forberede boligen til et salg. 

Fra nøytralt til farge

Et godt tips dersom man skal gå fra hvite eller gråtonede vegger til farge er å begynne i det små. Begynn gjerne med en nøytral og mild fargetone. Det anbefales ofte å ta utgangspunkt i grått og legge til små doser av ønsket farge. Boligen vil mest sannsynlig falle i smak hos flere potensielle kjøpere med en mild fargetone enn dersom du velger en sterk fargenyanse. Dersom du ønsker å skape mer dynamikk og style boligen før visning kan dette enkelt gjøres gjennom tekstiler og interiørdetaljer i sterkere farger. Med ett har rommet fått et nytt løft - enkelt og rimelig.

Hvordan velge farge og maling?

Det kan være utfordrende å velge farge ut ifra fargeprøvene i butikken, så kjøp gjerne med deg prøvespann hjem slik at du kan teste fargen på veggen. Det er viktig å vurdere fargen på forskjellige tider av døgnet, da en farge endrer seg i ulike typer lys. Dersom du velger en klar farge kan det være lurt å vite at veggene vil komme til å reflekteres i hverandre. Maler du alle veggene i en svært klar farge vil man derfor kunne oppleve mye farge. Ikke glem å tilpasse fargen på veggene til gulvet. Tenk også gjennom hvilke farger du skal ha på tekstiler og møbler i rommet, slik at fargene går sammen. Trenger du hjelp, kan Z-eiendom sette deg gjerne i kontakt med en boligstylist før visning. En profesjonell stylist kan se nye muligheter og gi gode råd til tidsriktig boligstyling.

Når det gjelder valg av maling anbefaler vi å ta kontakt med din lokale fargehandel for gode råd tilpasset det aktuelle underlaget og dine preferanser. Forhør deg også om miljøaspektet ved de ulike produktene. For eksempel er produkter merket med Blomsten eller Svanen utformet spesielt med tanke på miljø og helse, men i følge Helsestart.no er ikke miljømerkene en garanti for at at de er trygge for personer med helseplager eller overfølsomhet for ulike kjemiske stoffer.

Hvordan eksperimentere med en mørkere fargetone?

Mørkere fargetoner blir også mer vanlig. Mange synes det er spennende å eksperimentere med mørkere farger og resultatet kan bli svært elegant. Med mørke farger kan du få mer karakter og dybde i hjemmet. Når man velger mørkhetsgrad på fargen er det lurt å vurdere hvor mye naturlig lys som finnes i rommet fra før. Det er også lurt å ta hensyn til hva rommet benyttes til. Er det et rom du er mye i, som for eksempel en stue eller et kjøkken, ønsker du kanskje at veggene ikke blir for mørke. Et soverom kan derimot tåle en mørkere nyanse, det er kanskje også å foretrekke. Dersom du ikke ønsker å male et helt rom mørkt kan et godt alternativ være å male en kontrastvegg i en mørkere tone. 

Benytt farger til å øke romfølelsen!

Det er naturlig at mange velger hvitt når man forsøker å få et lite og mørkt rom til å kjennes større, ettersom de fleste av oss er av den oppfatning at mørkere farger gjør rommet mindre. Det er dog verdt å merke seg at endel mørkere nyanser som svartblå faktisk er recessive. Dette innebærer at de i realiteten gir rommet mer dybde, som igjen gjør at det oppleves større. 

Skap hjemmekos!

Gjennom å velge mørkere farger vil rommet instinktivt oppleves koseligere og mer personlig. Vurder å velge en fyldig mørk rød eller sjokoladebrun nyanse for en opplevelse av at veggene smelter omkring deg. Et stort og åpent rom kjennes gjerne varmere og mer innbydende malt i en mørkere tone. Husk også at lyssettingen har mye å si for både farge og atmosfære.             

Tilfør dramatikk!

En mørk fargesetting vil gjøre boligen mer dramatisk og elegant. Antrasittgrått anbefales gjerne som en god og anvendbar farge. Husk at dersom du maler veggene i en mørk fargetone, er det lurt å velge klare og sterke farger til interiøret. Dette vil skape dynamikk. Mørke vegger og grønne planter vil skape et flott og levende rom. 

Skap kontraster og tørr å være kreativ!

Husk at ikke alt trenger å være mørkt. Mal gjerne en kontrastvegg eller velg interiør og møbler i lysere farger. Messing mot et mørkere rom gir en svært flott kontrast. Plasser en knall gul lenestol i et ellers mørkt rom og se hvordan den lyser opp. 

Ikke vær redd for å male lister rundt dører, gulv og tak i samme farge. Vær heller ikke redd for å hente inspirasjon fra ulike boligmagasiner og teste ut noe av det du synes ser spennende ut. Husk at det er relativt enkelt å forandre en malt vegg dersom du ikke er fornøyd. Og ikke glem at det også kan være et alternativ å ikke male veggene - i følge byggesmart.no er det blitt mer og mer vanlig i både nybygg og ved oppussing å benytte overflater av tre som ikke må behandles, og hvor uttrykket utvikles med tiden. Er du usikker, snakk med en interiørarkitekt eller få hjelp av en boligstylist for et kvalitetssikret resultat. Ved å sette farge på hjemmet kan du gi boligen et ekstra løft før visning.