Til innholdet

PANORAMA UTSIKT TIL ÅRSTIDENE

En hagestue kan få deg ut i solen og nærmere naturen. Med det uforutsigbare nordiske været er en hagestue dessuten også en god kilde til uteopplevelser, samme hva slags vær årstidene har å by på. Bygger du en isolert variant, kan vinteren by på både varme og idyll, tett på snøen utenfor. Meglerne i Z-eiendom opplever at eiendommer med tilknyttet hagestue er med på øke helhetsinntrykket av boligen. - En godt utformet og vedlikeholdt hagestue kan være med å øke både bruksverdien og etterspørselen etter boligen din ved et eventuelt salg, sier eiendomsmegler Jørgen Nyhus. 

Mange valgmuligheter

Jørgen kommer opprinnelig fra Tønsberg, bor nå på Teie, og har over 15 års erfaring som eiendomsmegler. - Sett i forhold til en tradisjonell veranda, kan en hagestue gi behagelige uteopplevelser året rundt. I Vestfold ligger mange av boligene og hyttene tett på naturen, og spesielt for kystnære hus og hytter som er utsatt for vind vil en hagestue kunne øke bruksverdien betraktelig.

Jørgen Nyhus Z-Eiendom AS

 

Det er mange måter å utforme og bygge en hagestue på, der mye kan tilpasses både etter lommebok og personlig smak. Det er allikevel noen ting du bør tenke gjennom dersom du skal gå i gang med utformingen av din egen hagestue. 

Hvor skal hagestuen ligge? 

Her spiller både himmelretningene og boligens utforming inn. Selv om det kan være fristende å plassere det nye uterommet mot sør, er det ikke alltid like behagelig når sola står på som mest. En hagestue kan raskt bli overopphetet, og mange anbefaler derfor at hagestuen plasseres i nordøstlig retning. Da får du sol om morgenen og skygge midt på dagen. Men her vil det så klart være boligens beliggenhet, utsikten og tomtens topografi som til slutt avgjør. 

Hagestuen skal være en forlengelse av stuen, men også av kjøkkenet. Planlegger du gode måltider i det nye rommet, kan det å plassere utehagen i tilknytning til kjøkkenet være å anbefale. Da blir det ikke så langt å løpe med fat og bestikk.

For mange er plasseringen av hagestuen allerede gitt, da det er naturlig å bygge hagestuen i tilknytning til terrassen. Mye av fundamentet er allerede på plass og man kan relativt enkelt forlenge den eksisterende uteplassen. Det er allikevel verdt å merke seg at en hagestue ikke behøver å ligge inntil huset. Det kan være like fint å bygge en frittstående paviljong lenger ut i hagen.  

Hvor stor skal hagestuen være?

Størrelsen er ikke alltid det viktigste

 

Størrelsen på en hagestue kan tilpasses budsjett, terreng og utformingen av huset. Samtidig påvirker grunnflaten et annet vesentlig forhold, nemlig behovet for byggetillatelse. I utgangspunktet er hagestuer tilbygg som det skal søkes byggetillatelse om på vanlig måte, men er bruttoarealet under 15 kvadratmeter vil det i de fleste tilfeller ikke være nødvendig å søke. For tilbygg fra 15-50 kvadratmeter må du søke om tillatelse, og for tilbygg over 50 kvadratmeter må du få bistand fra en fagperson til søknaden.  Dersom hagestuen inngår i et større prosjekt hvor hele eller deler av huset eller hytta skal bygges om, ta kontakt med en arkitekt for en vurdering av hvilke muligheter og begrensninger som finnes. 

Hvilke materialer skal du benytte?

Utestue i glass

Det er naturlig at man benytter glass i utformingen av hagestuen. Hvor tykt glasset skal være er avhengig av om man ønsker å benytte rommet utover sommermånedene. Dersom du ønsker å benytte hagestuen gjennom hele året, trenger du isolerglass. Du vil i de aller fleste tilfeller også ha behov for solskjerming. I taket kan derfor frostet glass være en ide. Selv om glass er et naturlig valg i utformingen av hagestuen er det mulig å gi tak og vegger innslag av isolert tre, noe som øker byggets evne til å holde på varme. Reisverket kan for eksempel bygges av limtre eller av aluminium. Limtre gir et lunt preg, mens aluminium er moderne og vedlikeholdsfritt. 

 

Går du med planer om å oppgradere boligen, eller vurderer du å selge bolig eller hytte? Hos Z-eiendom møter du noen av Vestfolds mest erfarne eiendomsmeglere. Ta gjerne kontakt, eller stikk innom vårt kontor på Olsrød Park eller på Teie Torv.