Til innholdet

OPPSKRIFTEN PÅ EN VERDIVURDERING

Hva gir høy verdivurdering, og hva kan du gjøre for å forbedre din?

En verdivurdering er et sammensatt vesen. Når en megler eller bygningssakkyndig (også kjent som takstmann) skal evaluere hvor mye boligen din er verdt, bestemmer de dette ut ifra mange ulike hensyn. Det er ikke bare boligen som blir vurdert.

 

Utover selve boligen

Utover boligen i seg selv vurderes hvor mye tilsvarende boliger har blitt solgt for i nærområdet, beliggenheten, med solforhold, utsikt og innsyn, og selve området: 

  • Hva slags tilbud finnes det i nærheten hva angår fritid, friluft, kollektiv transport og handling? 
  • Er det et strøk som er ettertraktet? 
  • Om det er en leilighet, ligger den i første etasje med mye innsyn og støy, eller toppetasjen med flott utsikt? 

Alt dette er med på å bestemme verdien som boligen tildeles. Det er som sådan et veldig sammensatt bilde selv før man ser på selve boligen. 

 

Selve boligen

Størrelse

Litt forenklet: Jo flere kvadratmeter du har, desto høyere pris kan du be om. Når det kommer til kvadratmetre, er imidlertid ikke alle kvadratmetre like. Kvadratmetre er mer verdt i ettertraktede områder og områder som er preget av mindre boliger.

 

Men i tillegg til rene kvadratmetere, har også antall rom mye å si - og da spesifikke rom. Antall soverom er særlig viktig for verdivurderingen, men også antall bad. 

Standard

Hvor lenge det er siden ulike rom og bygningsdeler ble pusset opp, og hvor godt de er blitt vedlikeholdt, veier tungt i verdivurderingen. Om boligen er tilnærmet ny, er dette et stort bonus ved salg. Det betyr at potensielle kjøpere kan forvente moderne standard, med moderne funksjoner, og tekniske elementer i utmerket tilstand. Denne tryggheten og komforten er mange villige til å betale godt for. 

 

I dette øyemed er det også viktig for verdivurderingen at arbeid som er utført i hjemmet, da især tekniske arbeider, er utført av fagfolk og grundig dokumentert. Manglende dokumentasjon på fagutførelse der det er krav om dette, kan koste deg ved fremtidig salg. Et nyrenovert bad er ikke verdt det samme dersom selger ikke kan dokumentere at det er utført forskriftsmessig, uansett hvor flott det ser ut. 

 

Samtidig er de fleste boligkjøpere vant med at boliger gjerne har noen skavanker etter flere års bruk og lar seg ikke nødvendigvis skremme vekk av dette. Har boligen skader som råte, vannskader eller problemer med badet eller det elektriske, er dette derimot noe som potensielle kjøpere vil se mer alvorlig på. I slike tilfeller er det gjerne bedre å justere forventninger i større grad enn å prøve å reparere skadene, noe som vil være dyrt og lite lønnsomt. 

 

Er boligen veldig utdatert med en del skavanker, kan du alltid selge det som et oppussingsobjekt: Oppussingsobjekter selges stadig vekk med stor suksess.

Ikke glem utsiden av boligen

Ikke undervurder verdien av et flott uteområdet, om det så er en ettertraktet bybalkong eller en storslått hage. Bor du i en leilighet vil alltid en balkong, terrasse eller takterrasse være et stort verdi-pluss. Hageareal er alltid ettertraktet, særlig i bynære strøk hvor tomtene er mindre. Bor du litt mer på landet, kan det på samme vis være at hagekvadratmetre ikke verdsettes fullt så høyt. 

 

Har du en bod eller garasje, eller en flott terrasse og pergola, vil dette være et pluss. I tillegg vil standarden på boligens ytre skall være viktig for verdivurderingen - nærmer taket eller kledningen seg slutten av sin levetid, eller finnes det skader på dem, vil dette senke verdien på boligen. Et helt nytt tak, eller kanskje til og med et tak med solceller på, vil derimot føre til et verdiløft.

 

Ettertraktede egenskaper

Visse boligegenskaper vil så å si alltid øke verdien på boligen: Det finnes alltid kjøpere som vil betale for å få:

  • Parkering
  • Peis
  • Heis
  • Uteplass

 

I dagens boligmarked vil også følgende være et stort pluss:

  • God energimerking
  • Elbillader
  • Hybel

Bestill verdivurdering av oss i dag