Til innholdet

GODE GRUNNER TIL Å SKAFFE SEG VARMEPUMPE HJEMME

Hvordan fungerer så de ulike varmepumpene som finnes på markedet? Hvilken varmepumpe passer best for akkurat ditt hjem? 

Varmepumper er både bra for miljøet og godt for lommeboka. Investeringskostnaden er riktignok dyrere enn de gode gamle panelovnene, men du kan gjøre strømregningen adskillig blidere. Det lønner seg også å tenke langsiktig - det er nemlig liten grunn til å tro at strømprisen vil bli noe snillere med oss fremover. 

-En varmepumpe er både klimavennlig og strømbesparende, men hvilken varmepumpe som vil lønne seg for deg kommer helt an på hva slags bolig du har og hvor mye du er villig til å investere, sier Arnfinn H. Sørhaug.

Eiendomsmegler Arnfinn H. Sørhaug i Z-Eiendom AS

 

Det finnes hovedsakelig fire type varmepumper tilgjengelig for salg i Norge:  

 

Luft-til-luft-varmepumpe er den rimeligste og mest populære varmepumpen. Den henter energi fra uteluften, og gjør den om til varmluft som blåses inn i boligen. På klamme sommerdager er det fint å vite at denne varmepumpen også kan gi deg deilig kald luft i form av aircondition.  

Luft-til-luft-varmepumpe fungerer ekstra godt for deg som har åpen planløsning, da varmen vil spre seg lettere. Har du flere oppdelte rom, bør den plasseres et sted der den klarer å spre varme til flest mulig rom. Det er også greit å være klar over at denne varmepumpen lager noe lyd, så det kan være lurt å unngå å plassere den ved soverommet eller i stua. Det skal sies at det finnes modeller som lager mindre støy enn andre, men disse koster gjerne litt mer. Har du flere etasjer, bør du ha en varmepumpe i hver etasje for å få nok varme. Heldigvis kan alle kobles til samme utedel.   

 

Luft-til-vann-varmepumpe henter også energi fra uteluften. I motsetning til å blåse ut varmluft, avgir den varme gjennom vann i radiatorer og gulvvarmeanlegg, i tillegg til å varme opp vannet i springen og dusjen. Hvis du allerede har vannbåren varme i boligen din, kreves det få inngrep i boligen for å få varmepumpen installert. Hvis du ikke har et vannbårent system fra før, må dette installeres først. Luft-til-vann-varmepumpe kan også brukes som aircondition, hvis du installerer en viftekonvektor. Denne varmepumpen er dyrere enn luft-til-luft-varianten, men stiller sterkere hva angår jevn varmefordeling i hele boligen.

Væske-til-vann-varmepumpe kalles ofte bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe. Den henter energi fra fjellgrunnen eller jorden, og avgir varme via et vannbårent system. Dette er varmepumpa som merkes mest på lommeboka, men til gjengjeld kan den være din gode venn i langt flere år enn de andre varmepumpene. Samtidig gir den deg den høyeste energibesparelsen over tid, noe som vil si at strømregningen smiler bredt hvis du går for denne varianten. 

 

Avtrekks- og ventilasjonsvarmepumpe er ikke en del av den populære varmepumpe-gjengen i Norge. Det er rett og slett ikke så mange nordmenn som har tatt denne i inn i varmen, ennå. Den trives nettopp best inne, for seg selv, og henter derfor energi fra inneluften, gjenbruker og filtrerer den, for så å distribuerer varme via et vannbåren system. Prisen er omtrent den samme som luft-til-vann-varmepumpen. 

Sammenlign flere tilbud

For å få mest mulig igjen for investeringen din, er det viktig å velge varmepumpen som er mest riktig for din bolig. - Det er ikke lett for hvermannsen å vite hva som vil være det lureste kjøpet - derfor er det lurt å få flere ulike leverandører til å komme på befaring hjemme hos deg. Da kan de komme med anbefalinger for akkurat din bolig, og du kan få flere tilbud som kan sammenlignes. På denne måten kan du velge både den varmepumpen og den prisen som passer best for deg, sier Aadne. 

Med tanke på varmepumpens miljøvennlige gevinst, får du også økonomisk støtte fra det statlige organet Enova hvis du installerer enkelte type varmepumper. Dette er gode penger å ta med seg på veien til en mer energieffektiv bolig!