Til innholdet

GJØR HAGEN KLAR FOR SALG, FØRSTEINNTRYKK ER VIKTIG

Våren er en populær tid å selge bolig. Spesielt selgere av boliger med hage ønsker å vise frem eiendom når bed, plen og trær endelig våkner til liv etter vinteren. Og på samme måte som at selve boligen kan ha godt av en liten oppgradering før et salg, kan også hagen nyte godt av en opprydning. Hagen blir dessverre ofte glemt når man skal ha visning, til tross for at det er uteområdene som i mange tilfeller er det første og det siste potensielle kjøpere møter på visning. 

Hvis hagen er overgrodd eller dårlig stelt vil det skape et dårlig førsteinntrykk, i tillegg til at kjøpere ledes til å tro at det er mye jobb som må gjøres dersom de velger å kjøpe huset. Det er lett å assosiere hage med plikter og oppgaver - gress som må klippes, løv som må samles opp og busker som må beskjæres. En velstelt hage vil derimot gi inntrykk av å være lettstelt og innbydende. Målet er at hagen skal assosieres med kos og hygge. 

Velstelt og visningsklar hage

Slik ser en velstelt og visningsklar hage ut.

I denne artikkelen har vi samlet en knippe gode tips til deg som forbereder boligen for salg, slik at hagen og utemiljøet kan vise seg fra sin aller beste siden når du potensielle kjøpere banker på. 

Fjern ugress fra fuger og sprekker

Dette er en jobb som egentlig burde gjøres hvert år, men her er det flere av oss som slurver. Ugress og møkk i fuger og sprekker gir inntrykk av at innredningen er eldre og mer slitt enn det som egentlig er tilfellet, og dessuten kan det på sikt gjøre at hellene blir skjeve på grunn av røttene til ugresset. Hvis fuger og sprekker er renset og rene gir det er langt bedre førsteinntrykk, og gjør at hellene ser nyere ut. Både høytrykksspyler og ugressfjerner kan være nyttige redskaper her.

Selv om det kan være en kjedelig jobb er det av stor betydning for salget.

 

Klipp gress, busker og trær

En hage som er overgrodd og ustelt vil oppfattes som en krevende hage der man må sette av mye tid til vedlikehold. Før du har visning er det derfor en selvfølge å klippe plenen, beskjære busker og trær og fjerne visne planterester fra stauder og blomster. Hvis hagen har fått vokse fritt over mange år vil kraftig beskjæring av busker ofte være nødvendig for å slippe til mer mer lys og utsikt, men husk at en slik øvelse kan etterlate seg åpne partier på plenen som må sås i god tid før visning. 

Fjern gammelt løv og planteavfall

Spesielt dersom du selger boligen din på våren kan det ligge litt av hvert i hagen etter en lang vinter. Gammelt løv og annet planteavfall skaper ikke bare er dårlig førsteinntrykk, det kan også gjøre noe med lukten ute og atmosfæren i huset, selv om huset er aldri så rent på innsiden. Kjør dermed bort alt av gammelt hageavfall, rusk og rask. Fjern gammelt løv fra plenen, under busker, rundt terrassen og andre steder det har samlet seg løpet av høsten og vinteren.

Sett bort alt som ikke behøves

Dette er et viktig punkt som ofte nevnes i forbindelse med hussalg, men da først og fremst ved klargjøring av boligen innendørs. Du skal vise at hagen kan brukes, men du trenger ikke å vise alt den kan brukes til. Det holder lenge med en pen spisegruppe. Pakk bort løse leker, hageredskap, gressklipper, gamle blomsterpotter og eventuell annet av rot utenfor huset. På den måten kan potensielle kjøpere selv se for seg hva de ville brukt hagen til, enten det er et nytt utekjøkken, en lekeplass til barna eller et badebasseng.

Vask utemøbler

Når vi er først er inne på utemøbler - disse vil ofte dra nytte av en skikkelig vask før visning, eventuelt et strøk med olje eller maling hvis det er nødvendig. Pass på at alle møblene som står fremme er fri for skader og skavanker. Hvis de er veldig slitte eller ødelagte kan det være bedre om du fjerner dem.

Hvis du har en lun krok med overbygg og beskyttelse mot vinden burde du bruke tid på å vise den i all sin prakt. Dette er med på å forlenge utesesongen i hagen, og det er noe mange er villige til å betale for. Bruk tepper, pledd, puter og lykter for å skape en hyggelig og intim atmosfære. Vis at hagen din har mange muligheter, og få begrensninger.

Plant fargerike blomster i krukker

Det er lite som frisker opp et hjem mer enn blomster og planter. Du har kanskje hørt at du burde ha med planter innendørs på bildene i salgsannonsen og på visningen, men også i hagen kan du gjøre enkle grep som har stor effekt. Det trenger ikke å være veldig komplisert, og du burde ta deg tid til det så lenge det ikke er snø og frost. Selv på høsten kan du lage utrolig fine farger i hagen med blomster og grønne vekster.

La boligtypen avgjøre hvilke planter du går for. Gamle hus kan med fordel få en mer romantisk stil med fargerike blomster og frukttrær, mens lettstelte og stilrene planter som buksbom og palmer er mer kledelig for et moderne hus. 

I enkelte tilfeller kan det være ønskelig å gjøre en større oppgradering av uteområdet, for eksempel ved å plante et eller flere trær, en hekk eller planere et området. Dersom arbeidet innebærer mer graving eller flytting av masser enn det som enkelt kan gjøres med spade og trillebår, kan det å leie inn en gravemaskinfører være en fornuftig investering. Dette trenger hverken å være en tidkrevende eller kostbar affære - i følge Byggstart.no er snittprisen for gravearbeid ca. 1200 kr/timen. 

Kost trapper, terrasser, plattinger og stier

Dette er noe av det siste du gjør, når alt av fuger er renset, blomsterbed har blitt luket, gresset er klippet og utemøblene er rengjort. Kost alt av flater rundt huset, enten det er stien bort til postkassen, terrassen eller trappen skal den være fri for sand og støv når du har visning. 

Lykke til!