Til innholdet

FLERE RÅD TIL DEG SOM VURDERER Å BYGGE HAGESTUE

Hvilket fundament er det behov for? 

Skal du kun benytte hagestuen fra mai til september holder det med en platting av terrassebord. Et slikt underlag varmes raskt i sola og blir godt og varmt å gå på. Til helårsbruk kreves mer isolasjon. Et isolert bjelkelag fundamentert på betongklosser kan gjøre nytten. Men hva med en støpt såle med varmekabler? Dersom du i tillegg bygger en peis er vinterkosen komplett! Over den støpte sålen kan du legge et robust tregulv eller moderne fliser. Det kan være lurt å investere i en godt isolert såle først som sist. Når hagestuen først er bygget, er det lettere å skifte glass i tak og vegger enn det er å gjøre noe med fundamentet.

Skreddersøm eller ferdigløsning? 

Det finnes flere ferdiglagde hagestuer på markedet som er lette å oppføre enten selv eller med litt hjelp fra fagfolk. I følge boligfiks.no er noen hovedfordelene med ferdigløsninger at de er rimeligere i innkjøp og at mange byggesett er designet for at privatpersoner selv kan stå for monteringen. Dersom du ønsker å sette bort arbeidet kan enkelte leverandører av hagestuer både levere og montere, mens andre kun tilbyr levering slik at du selv må finne en håndverker. Dersom det er spesielle forhold på tomten, eller du ønsker en utforming ikke alle andre har, kan en arkitekt være løsningen. Arkitekten kan komme på befaring og gi råd og foreslå løsninger du kanskje ikke hadde tenkt på selv. Ferdige tegninger gjør det også lettere å søke kommunen om byggetillatelse i tilfeller der dette er påkrevd, for eksempel i strandsonen. 

Beskyttelse mot regn

Uansett om du skal benytte hagestuen på sommeren eller planlegger å bruke den året rundt, må den tåle mye nedbør. Ikke minst må koblingen mot det eksisterende huset være helt tett. En blikkenslager kan både gi råd og gjennomføre arbeidet. Husk også å sørge for god avrenning over tak, for eksempel ved å la det skrå i samme retning som hustaket over. Har du utgang til hagen der taket er som lavest, kan det være en fordel med takrenner slik at vannet ledes bort fra der du skal gå. Også her kan også blikkenslageren komme med råd.

Når skal du bygge?

Mange kan bli ivrige når vinter viker for vår og utsiktene for sol øker. Det er verdt å merke seg at på denne tiden øker også køen hos leverandører og snekkere. Har man is i magen, kan høsten være et vel så godt tidspunkt for byggestart. Da har du god tid til å finne løsninger for en hagestue tilpasset dine behov og ønsker.