Til innholdet

ARKITEKTTEGNET ELLER FERDIGHUS ?

Alle hus er arkitekttegnet, men det er noen viktige forskjeller mellom ferdig- og arkitekttegnede hus

Hva er forskjellen på ferdighus og arkitekttegnet hus, og hva har det å si for deg som skal navigere eneboligmarkedet? Uansett om du vurderer å bygge selv eller skal kjøpe brukt, vil både et ferdighus og et arkitekttegnet hus gi det et godt hjem.

 

Alle hus er tegnet av en arkitekt. Forskjellen på ferdighus og arkitekttegnet hus er hvorvidt tegningen til arkitekten blir brukt til kun én enebolig eller mange. 

 

Hva kjennetegner et ferdighus?

Arkitekter tegner ferdighus slik at de kan passe folk flest. Det betyr at de består av etablerte løsninger som skaper optimale boforhold for gjennomsnittspersonen. Husene skal se bra ut, fungere godt og vare lenge. I tillegg skal det være lønnsomt å bygge husene, og de skal kunne selges for en pris som er konkurransedyktig. Dette betyr at ferdighus blir mer “nøytrale” enn det arkitekttegnede, nettopp for å appellere til flest mulig. Kreative løsninger, eksklusive materialer og unik estetikk appellerer til færre, og er gjerne lite lønnsomme.

 

Men når det er sagt, betyr ikke dette at alle ferdighus er A4. De fleste ferdighusleverandører har et solid sortiment, som skal kunne tale til de mest vanlige stilpreferansene. Gjengangere er kategorier som moderne, klassisk og staselig. I tillegg er det også vanlig at husene kommer med et utvalg tilvalg, og det er også gjerne mulig å tilpasse modellen noe etter egne preferanser og behov. 

 

Som boligkjøper, vil som regel ferdighus tilsvare et trygt kjøp i den forstand at løsningene er veletablerte og funksjonelle, og få vil skjemmes av den forholdsvis nøytrale estetikken. 

 

Om du vurderer å bygge selv, er ferdighus gjerne det enkleste og rimeligste alternativet, men vil like fullt kunne gi deg et flott hus. Det finnes som sagt flere måter du kan gjøre resultatet mer personlig. Har du unike behov eller en krevende tomt, kan det imidlertid bli nødvendig med et arkitekttegnet hus.

 

Arkitekttegnet hus - unikt, men mer krevende

Et arkitekttegnet hus er spesialbestilt og tilpasset én kunde og den aktuelle tomten. Mange velger arkitekttegnet hus fordi de ønsker noe helt unikt som er skreddersydd deres behov og estetikk. På den andre siden er det også mange som ser seg nødt til å velge arkitekttegnet fordi tomten stiller utfordrende krav til bebyggelsen. 

 

Det koster mer å bygge et arkitekttegnet hus, og vil også kreve mer av den som bygger, på godt og vondt. Du vil være langt mer involvert i utformingen av huset, må ta flere beslutninger og må følge opp arbeidet i større grad. På den positive siden medfører det flere valgmuligheter, stor grad av autonomi og et mer personlig resultat. 

 

For deg som ser på å kjøpe et hus som er arkitekttegnet, betyr det at du kjøper et salgsobjekt uten like. Alle boliger er selvfølgelig unike på sitt vis, men arkitekttegnede hus er i større grad tilpasset en bestemt tomt eller en eier. Det er mer vanlig med kreativitet i form av estetikk og funksjon, spesialtilpassede løsninger og spennende tomter. Samtidig er det også en del arkitekttegnede hus som kan se relativt ordinære ut, men som kan være hakket mer gjennomførte eller tilpasset.

 

For deg som ser på å bygge et arkitekttegnet hus, er dette et utrolig spennende prosjekt. Det vil kreve mer av deg som byggherre, både i form av kostnad, innsats og tid, men resultatet blir også noe helt unikt og tilpasset deg. Om det frister med en aktiv byggherrerolle, kan dette være et drømmeprosjekt. Om du derimot ikke ønsker å involveres fullt så mye, kan et ferdighus være et enklere, men fullgodt alternativ. 

Trenger du verdivurdering av egen bolig?