Til innholdet

5 TILTAK FOR Å REDUSERE STRØMFORBRUKET DITT

Det er ikke mange år siden de fleste energititlak ble ansett som altfor dyre og lite lønnsomme. Takket være dagens høye strømpriser er situasjonen nå en ganske annen, og nedbetalingstiden på store tiltak er blitt redusert med flere år. I tillegg vil energitiltak resultere i lavere fyringsbehov, et mer stabilt og behagelig inneklima samt økt verdi på boligen. 

Fem av de mest effektive energitiltakene

  1. Etterisolering

Etterisolering er på mange måter kongen av energitiltakene. Det er helt grunnleggende og har mest å si for strømregningen. Uten tilstrekkelig isolasjonstykkelse rømmer varmen, som er så kostbar, ut av vegger og tak. Kråka blir kanskje god og varm, men om du også skal bli det, kan det bli dyrt. 

 

  1. Bytt ut panelovnen (med en varmepumpe)

De gode, gamle panelovnene er dessverre ikke så gode, bare gamle, og de er sanne strømslukere. Bytt ut disse og oppgrader oppvarmingssystemet ditt, ikke bare vil oppvarmingen bli mer rimelig, den vil også bli raskere og mer behagelig. 

 

Varmepumper er et utmerket alternativ. De produserer vesentlig mer varme for mindre strøm enn panelovner. Det finnes flere typer varmepumper, men den mest populære, luft-til-luft-varmepumpe, er hverken dyr eller krevende å installere. Vannbåren varme er også en effektiv måte å varme opp hjemmet, og vannbåren gulvvarme er særlig deilig å ha kalde vintermorgener.

 

  1. Smart strømstyring

Om du har et nyere hjem, med et godt oppvarmingssystem og som er tilstrekkelig isolert, er det ikke så mye igjen å oppgradere. Det du derimot kan gjøre er å sørge for et smart forbuk av strøm - det vil si å ikke bruke unødvendig strøm samt tilpasse forbruket etter når i døgnet strømmen er billigst. Et smart strømstyringssystem kan ta ansvar for dette for deg. Enova gir opp til 10.000 kroner i støtte ved installering av et smart strømstyringssystem. 

 

  1. Bytte vinduer

Eldre vinduer kan stå for en betydelig andel av varmetapet til en bolig. Bytte av vinduer er i så tilfelle en forholdsvis enkel måte å redusere fyringsbehovet til boligen. Det er også et ypperlig tiltak å kombinere med skifte av kledning og etterisolering - da snakker vi om en skikkelig energioppgradering. 

 

  1. Solceller

Om du vil gå et skritt lenger, og faktisk produsere din egen strøm, er solceller på taket en god og miljøvennlig måte å redusere strømforbruket. Takket være høye strømpriser er nedbetalingstiden blitt vesentlig redusert, og kan være på mindre enn ti år. Et solcelleanlegg kan dekke det fulle strømbehovet om sommeren. Da kan det også produsere mer enn du trenger, som du kan selge tilbake til strømselskapet gjennom en plusskundeavtale.